lis na sýr a tvaroh

stavba lisu na sýr a tvaroh

Nějaký ten rok zpátky jsme doma začali zpracovávat syrové kravské mléko. Vyrábíme z něj kefír, jogurty a tvaroh. Občas experimentujeme i s výrobou čerstvých sýrů. V různých receptech je požadována různá (nebo žádná) úroveň vylisování sýřeniny/tvarohu. Proto jsem se rozhodl pro stavbu vlastního lisu, která je inspirována článkem Co noveho na kopci – Lis na sýr a tvaroh.

Vyrobil jsem jej z bukové spárovky tloušťky 18mm, o jejíž nařezání jsem požádal místního truhláře. Po vyvrtání otvorů, frézování a sestavení, jsem ho 2x natřel lněným olejem. Dvě nožky na spodní straně jsou řešeny příčně přišroubovanými bukovými tyčkami čtvercového průřezu 15x15mm. Celý lis je možné velmi rychle složit a rozebrat, neboť hlavní části drží pohromadě šrouby „vraťáky“ M8x80 zajištěné „křídlovkami“. Pod každou maticí je i podložka.

Tvaroh nebo sýřeninu zabalenou v utěrce lisujeme v nerezovém cedníku na těstoviny z Ikea. Do cedníku přímo pasuje malý porcelánový talířek, který rovnoměrně roznáší sílu od závaží. Na zatížení používáme poplastovanou činku zavěšenou na provázku. Podle aktuální konfigurace lisu (dáno čísly 1 až 3 a písmeny A až D) lze ovlivnit výslednou lisovací sílu v širokém rozsahu, kterou uvádí tabulka níže. Číslice a písmena jsem do dřeva vypálil pomocí transformátorové páječky.

Závěrem lze konstatovat, že lis funguje skvěle. Na konstrukci není žádný zádrhel a v běžných domácích podmínkách se dá bez problémů vyrobit. Nejčastěji na něm lisujeme nízkotučný tvaroh, který dále nakládáme do slaného nálevu. V létě se pak hodí nastrouhaný do salátu.

Závislost mezi hmotností závaží a výslednou sílou (v kg) působící na sýřeninu. Výslednou sílu záměrně uvádím nesprávně v „kg“ namísto „N“, protože je to pro každého lépe představitelné (a nemusí dělit 10 nebo dokonce 9,81m/s^2 !). Tabulka je kalibrovaná na vlastní hmotnost celého mechanizmu.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *